Bisnes MLM (multi level marketing)

1. Didaftarkan dibawah Akta Jualan Langsung (AJL)

2. Jual barang secara langsung atau tidak langsung. Contoh, jual barang kepada ahli dengan harga ahli, manakala jual barang kepada bukan ahli dengan harga runcit. Paling tidak pun ahli jual barang kepada bukan ahli dengan harga ahli bagi tujuan maintain PV, point dan sebagainya.

3. Jika downline beli terus daripada syarikat/stokis/service center, maka ahli akan gunakan nombor keahlian bagi mendapatkan harga ahli. Jadi, upline akan dapat mata bagi pengiraan komisyen atau bonus.

4. Pendapatan berulang bagi ahli MLM adalah produk yang downline mereka beli dari syarikat/stokis. Kalau downline tiba-tiba beli di kedai runcit yang berlambak jual produk mereka, maka upline tidak akan dapat walau sesen pun.

5. Kerisauan orang MLM adalah jika ada orang main harga iaitu jual pada harga ahli kepada sesiapa sahaja. Contoh, barang kesihatan yang sama dijual di kedai runcit. Pelanggan yang pada mulanya beli dari ahli MLM akan beralih ke kedai runcit. Maka tiada untung runcit atau mungkin ahli-ahli sekadar nak jadi ahli untuk beli barang, tak akan beli dari syarikat/stokis, maka tiada komisyen untuk upline.

Sekarang, kita akan lihat pula bezanya dengan BISNES SIMKAD TONE EXCEL pula.

Bisnes Sim Kad Tone Excel

1. Didaftarkan dibawah Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia

2. Jual simkad kepada ahli dan bukan ahli dengan harga RM90 . Ahli tak buat maintain tiap bulan dengan jual sim kad.

3. Ahli TE tak perlu berbuat begitu (rujuk point ketiga bisnes MLM di atas) sebab harga sim kad adalah selaras di seluruh Malaysia iaitu RM90. Jual simkad bukan bisnes utama kita tetapi komisyen topup. Yang peliknya, kita tak jual topup.

tone excel LPKPM
4. Pendapatan berulang ahli adalah hasil dari topup handphone yang ahli-ahli pun tak jual. Syarikat Tone Excel pun tak jual topup. Memang pun ahli akan topup dimana-mana sebab tak ada stokis/service center TE jual topup pun.

5. Tak timbul langsung isu ini. Kalau tauke kedai topup nak jual dengan harga murah sekalipun, tidak akan menjejaskan komisyen topup ahli TE. Tauke kedai topup itu sendiri yang akan kurang untungnya. Komisyen kita tetap macam biasa.

 

Berminat nak tukar simkad Tone Excel

Boleh whatsapp saya di
011 35431687 atau
daftar terus di http://toneexcelnation.com/simkadtoneexcel

5 Perbezaan Bisnes Simkad dengan MLM
x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →